Taller de Risoterapia

 

Taller de Risoterapia «El Plaer del Riure»

Breus Conceptes

«El riure, després de l’amor, és l’energia més poderosa que hi ha, ja que és capaç d’obrir i fer que flueixi la comunicació, facilitant la millora física, psíquica i emocional”

L’ésser humà és l’única criatura capaç de riure’s, fer riure i sentir que fa el ridícul.

«Per a estar sa, cal riure almenys 30 vegades al dia» diu un antic proverbi xinès. La teràpia del riure és beneficiosa i curativa. Veure a una persona riure’s és una de les visions més cridaneres i belles que pot observar un ésser humà. Des que neixem, i fins als sis anys ,riem unes 300 vegades diàries. Ja adults, els més riallers amb dificultat aconsegueixen els 100 riures al dia i els menys alegres a penes arriben a 15.

El riure és tan antic com l’ésser humà. El que ha ocorregut és que a partir de mitjans del segle passat (1970) va ser quan es va començar a investigar científicament els beneficis que el riure generava en el nostre organisme, tant a nivell físic com mental. Si la gent fos capaç de tant en tant de parar-se a riure, d’observar els problemes des de la distància, de compartir els problemes amb els altres, seria més fàcil que donessin solucions creatives i senzilles als seus problemes i al mateix temps serien més eficients en els seus treballs i estarien més sans.

Així com s’ha documentat l’efecte de l’estrès en la salut (una hora d’angoixa equival a cinc hores de treball físic quant a la quantitat d’energia consumida), també s’ha establert una vinculació entre el riure i el combat de l’estrès. Riure equival a fer exercicis aeròbics, cinc minuts de riure, un bon riure a riallades, correspon a 45 minuts d’exercici.

Sobre la base dels estudis científics que han determinat la relació que existeix entre l’humor i la salut, s’han dissenyat, i s’estan realitzant ja en diverses parts del món, les anomenades «teràpies del riure», on de manera natural, sense l’ajuda de fàrmacs o factors externs, s’ensenya a la gent a riure, a riure’s de si mateixos i a recordar situacions còmiques. Es busquen riures veritables, explosives, d’aquestes que fan moure 400 músculs en tot el cos, activen el sistema immunològic i oxigenen els teixits.

En què consisteix un Taller de Risoterapia?

El riure és actiu, creatiu, obert, contagiós, generador, universal. El riure pertany a tota la humanitat, cohesiona i enforteix les relacions humanes i les enriqueix.

L’objectiu d’aquests tallers és obrir-nos a un nou estat de consciència on el riure té més cabuda cada vegada per a modificar el nostre estat d’ànim, habitualment estressat a causa de les demandes de la societat. Es tracta de recuperar el nostre riure interior, aquest riure que vam portar com a bagatge en néixer, que desenvolupem durant la infància i que després vam anar perdent a causa de les normes socials. El riure té l’efecte d’alliberar tensions, bloquejos i modificar l’estat general de l’organisme augmentant el seu sistema defensiu-immunològic. En pensar en positiu i prendre consciència de l’aquí i ara anem fent petites modificacions en nosaltres mateixos que ens porten a poc a poc a portar una vida més plena i satisfactòria. Per tant, el riure i el desenvolupament del sentit de l’humor és una activitat que acumula beneficis si es practica amb assiduïtat. Els tallers de Risoterapia són participatius, mitjançant procediments de cohesió grupal, jocs, música i ball, es tracta de treure el riure del teu nen interior, convertir-nos en nens per una estona i deixar aflorar el riure més genuí. De manera general, es pot dir que la *Risoterapia és una disciplina grupal que mitjançant diferents tècniques ens disposa física i emocionalment per al riure.

És un mètode que pot ajudar les persones a saber afrontar millor la vida canviant la manera de pensar, de negativa a positiva. L’estat emocional i la percepció es transformen gràcies al desenvolupament de l’alegria, l’optimisme i l’humor. El principal objectiu de la Risoterapia és ensenyar a riure, és a dir, que la persona aprengui a riure de veritat en aquells moments que més necessiten, en moments de crisis (empipaments, problemes, etc.).

En definitiva, és una dinàmica que ens ajuda a desenvolupar estratègies per a fomentar el nostre desenvolupament i creixement personal (millora de l’autoestima, l’autoconfiança, satisfacció i benestar personal, etc.

METODOLOGIA:

Es fonamenta en el desenvolupament progressiu de dinàmiques grupals participatives en un context lúdic i relaxat.

La fase d’ESCALFAMENT té a més com a funció el desbloqueig energètic general de tots els integrants del grup. En manera de trencar amb totes les tensions, problemes, preocupacions o prejudicis que puguin tenir en entrar per la porta.

La fase següent de la DINÀMICA, en les quals es perd el sentit del ridícul, a través de la successió de diversos jocs, gestos i moviments, a vegades fins i tot grotescos, perquè aflori el riure de manera espontània i sense prejudicis .

La tercera fase és el DESENVOLUPAMENT O ALTIPLÀ, on es realitzen exercicis de contacte corporal, és el moment de potenciar els sentits més inconscients l’olfacte, el gust, el tacte i fins i tot l’oïda.

Per a concloure es realitza el COMIAT. El propòsit de la mateixa és reafirmar la confiança en un mateix i en els altres, afermar un estat d’ànim i una manera de pensar positiu, optimista. Es realitza l’avaluació de la sessió.

Quina classe de gent em trobaré en un taller de Risoterapia?

No hi ha una edat determinada. Els grups de persones amb edats molt diferents funcionen igual de bé que aquells en els quals hi ha només un rang d’edat.

Beneficis

Beneficis físics o corporals. Millora la circulació, augmenta la capacitat pulmonar, s’eliminen amb major facilitat les toxines, millora el funcionament del sistema immunològic (l’encarregat de prevenir malalties o reposar-nos quan caiem malalts) i és com si ens donessin un saludable massatge vibratori per tot el cos.

Beneficis en el nostre pensament. Buscar el costat graciós de les coses és un perfecte exercici per a la nostra ment. Millora la capacitat creadora, d’elaborar alternatives i de solucionar problemes.

Beneficis en les nostres emocions. Rient s’afavoreix la producció de *endorfines en el cervell que ajuden a un bon equilibri psíquic de la persona. Provoca gran serenitat, redueix l’ansietat, l’estrès i augmenta la creativitat, alliberem temors, millorem la nostra autoestima i la nostra percepció de les coses i de les persones que ens circumden. El nostre pensament i expectatives es tornen més optimistes.

Condicions necessàries per a realitzar el taller:

-Una sala amb endoll, amb un sòl adequat per a fer exercicis en ell i amb espai suficient perquè els participants puguin moure’s lliurement.

-Es treballarà amb edats compreses d’entre 10 a 100 anys i amb un aforament màxim de 25 persones.

-S’aconsella portar roba còmoda i calçat esportiu.

-Una sessió de teràpia del riure perquè sigui efectiva a tots els nivells hauria de durar de 2 a 3 hores.