Taller de Clown

 

Taller de Clown

“Es diu que els àngels poden volar perquè es prenen a si mateixos a la lleugera”.

Que és el clown?

El clown travessa pels sentiments sense reserves ni temors, és aquesta porció de nosaltres mateixos que fa riure i emocionar als altres. És honest amb si mateix i amb els altres i comparteix amb el públic tot el que li succeeix.

Intenta fer-ho tot bé, sense saber de res, però si fracassa ho accepta. Ignorar-ho, amagar-ho, no serviria de res. És evident, i és això el que ho fa més humà i vulnerable.

Un clown farà qualsevol cosa per agradar al seu públic i estar-se més estona a  l'escenari. És apassionat i optimista i és el seu optimisme el que ho fa ridícul. El treball del clown a meu semblar és un veritable exercici d'humilitat, ja que es basa en l'acceptació de tot això que no volem ésser i som.

El clown no té expectatives, viu el present i confia. Pot plorar desconsoladament i oblidar-ho a l'instant, perdut per un joc que va trobar en el camí. És la curiositat i el plaer el que el manté viu i descobreix el món amb la ingenuïtat del nen.

Per a ser un clown és necessari re-educar al nen que tenim dins per a expressar amb honestedat el que sentim.

Als qui està dirigit el taller:

Per a submergir-se en el món del clown no és necessari cap requisit. Ni edat, ni experiència prèvia. El curs està obert a qualsevol persona que vulgui conèixer-se més o desenvolupar noves tècniques d'expressió a través de l'humor, bé sigui per a persones que treballen o no en l'àmbit teatral.

Alumnes del taller

Objectius i Continguts:

El plaer de jugar: Recuperar el plaer pel joc i la capacitat d'alliberar l'espontaneïtat reprimida. Aprendre a comunicar-se amb els altres lliurement sense judicis ni idees preconcebudes.

L'escolta: Que veig, com em sento i com estic reaccionant en funció d'això. Acceptar i rebre propostes dels nostres companys per a fer créixer el joc. Estar oberts, receptius i disponibles.

El ridícul: El clown es nodreix dels nostres “defectes” i els nostres aspectes “negatius” per a trobar l'èxit en el no èxit. El clown triomfa amb el fracàs. És la capacitat de burlar-nos dels nostres propis defectes el que ens farà més humans i vulnerables.

La complicitat: Compartir els nostres sentiments amb el públic farà que el tinguem del nostre costat. Nosaltres som allí per a explicar-los un secret i ells són allí per a escoltar-lo.

Trobar el propi clown: Descobrir les característiques físiques, la manera de caminar i de presentar-se, la relació amb els altres i l'entorn, les habilitats particulars de cadascun (musicals, físiques, etc).

Exercicis:

Jocs: Les classes començaran amb un escalfament físic a través de jocs amb la finalitat d'aconseguir un estat lúdic clownesc.

Exercicis d'impulsos: Escoltar els propis impulsos és la base del treball del clown, en deixar-nos portar per ells aconseguirem un treball corporal i no intel·lectual.

Exercicis de vulnerabilitat: Ajudar l'alumne a connectar amb les seves emocions per a aconseguir un estat d'obertura que li permeti acceptar el que succeeix i li succeeix en l'escena.

Exercicis de Projecció: El clown es comunica amb el públic a través de la mirada i l'energia. Com treballar per a aprendre a projectar tot el que ens passa en escena.

Exercicis d'Expressió i Confiança: Jocs de dinàmica de grup, confiança en mi mateix i en el grup. Improvisacions en grup. Complicitat amb els nostres companys i amb el públic.

Cerca del vestit: El vestuari del  clown és molt gran o molt petit, es buscarà realçar els aspectes físics més grotescos de la persona.

Condicions necessàries per a realitzar el taller:

Un espai adequat a la quantitat de participants, amb amplitud suficient per a córrer, saltar i jugar. És necessari,encara que no imprescindible, comptar amb dues potes o paravents a manera per a fer entrades i sortides a escena.